Klankschalen
Klankschalen, ook wel Singing Bowls genoemd, zijn metalen kommen die je aantikt met zachte of hardere kloppers of waar je over rolt met een harde ronde stok, zodat een combinatie ontstaat van snellere boventonen en diepe brommende ondertonen. Elke schaal heeft haar eigen unieke klank. Je kunt de schaal op het lichaam plaatsen, zodat de trilling direct voelbaar is, of je beweegt de schaal langs hoofd of rug. De trillingen kunnen op een rustige harmonische manier blokkades los trillen. Het werkt erg ontspannend en ook kinderen vinden het fijn om er mee te werken of de ervaring mee te maken.

Hoe ben ik aan klankschalen gekomen?
Ik had al eerder kennis gemaakt met de helende werking van klankschalen via een persoonlijke behandeling en door een ligconcert mee te maken. Nadat ik in mei 2008 de boodschap borstkanker kreeg, ben ik voordat mijn behandelingen zouden starten naar Nepal geweest. Samen met mijn dochter Suzanne heb ik een workshop werken met klankschalen in Kathmandu gevolgd en daarna zijn wij met onze Tibetaanse reisgids op zoek gegaan naar goede klankschalen.

In Nepal maken ze nieuwe klankschalen, maar er zijn daar ook oude Tibetaanse klankschalen te koop. Deze klankschalen werden voor het eerst zo’n 5000 jaar geleden vervaardigd door rondtrekkende ambachtslui in de Himalaya. Ze dienden onder meer als begeleiding bij meditatie of stemoefeningen, als offerschalen, of misschien zelfs als voedselkommen. Vermoed wordt dat ze in de jaren zestig in het westen zijn terechtgekomen via vluchtende Tibetanen.

Ik heb in Nepal voor elk chakra een klankschaal gekocht. Ik ben een muziekliefhebber en ik wist toen nog niet dat deze instrumenten mij zouden helpen tijdens het moeizame genezingsproces. Doordat ik bijna elke dag op de klankschalen gespeeld heb en daardoor een weldadige ontspanning heb ervaren kon ik mijn verdriet, angsten en spanningen loslaten.

Volgens de overlevering zijn de traditionele schalen gemaakt van een legering van zeven metalen, één voor elk toen bekend hemellichaam: goud (zon), zilver (maan), kwik (Mercurius), koper (Venus), ijzer (Mars), tin (Jupiter) en lood (Saturnus). De klank wordt bepaald door de verhouding van de metalen, de vorm en de grootte, maar ook door de manier waarop ze gehamerd zijn.

Als je water in een klankschaal doet en je slaat ze met een stok aan, dan kun je goed zien hoe de trillingen werken en men denkt dat het ook zo in je lichaam werkt, omdat het lichaam voor tachtig procent uit water bestaat. Ik weet niet of deze stelling wetenschappelijk onderzocht is, maar ik weet wel dat het mij geholpen heeft en ik zie wat er bij mijn cliënten gebeurt. Ik maak gebruik van de methode van Arjun Chainpure, en ook van Peter Hess, Anneke Huyser, Eva Rudy, Dick de Ruiter en Hans de Back.

Wanneer mag het niet?
Er zijn geen tegenindicaties, zolang degene die de therapie ondergaat zich maar goed voelt bij wat er gebeurt. Ik denk wel dat zwangere vrouwen het beter niet kunnen doen.